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BIOGRAPHY

M. Pape Tahirou KANOUTE

Executive Director of the NGO Economy, Territories and Development Services (ETDS)

BIOGRAPHY

Executive director of the NGO Economy Territories and Development Services (ETDS) which he founded in 2012, Pape Tahirou KANOUTE is an agricultural engineer specializing in Organization and Quality in the agricultural and agri-food sectors.
He is also a research economist, specializing in Territorial Economy and Governance. He has been working for 15 years on issues of governance and socio-economic development of territories and mainly on geographical indications in West Africa and Senegal in particular.
International expert for the FAO (Rome) and WIPO (World Intellectual Property Organization), He has led and participated in several studies and consultations, including that relating to the development of the African Union strategy on Indications Geographical.
He has also carried out several works relating to the identification and evaluation of potential products that could be part of a process of promoting collective brands or geographical indications (GI). These include Casamance honey (2011), pink lake salt (2016), Mandjack woven loincloth (2016) or Casamance madd or Saba senegalensis (2019). Today, he coordinates the project for the registration and development of Casamance madd as a geographical indication supported by FAO, WIPO and the GI Facility. He was a member of the working group on geographical indications responsible for preparing the establishment of the National Committee for Geographical Indications in Senegal (CNIG). He is a technical expert within the CNIG of Senegal.

Il est également chercheur économiste, spécialisé en Economie et Gouvernance des territoires. Il travaille depuis 15 ans sur les questions de gouvernance et développement socio-économique des territoires et principalement sur les indications géographiques en Afrique de l’Ouest et au Sénégal en particulier.

Expert international pour la FAO (Rome) et l’OMPI (Organisation Mondiale de la Propriété intellectuelle), Il a mené et participé à plusieurs études et consultations, dont celle portant sur l’élaboration de la stratégie de l’Union Africaine sur les Indications Géographiques.

Il a aussi mené plusieurs travaux portant sur l’identification et l’évaluation de produits potentiels pouvant s’inscrire dans une démarche de valorisation en marques collectives ou indication géographique (IG). On peut citer parmi ceux-ci le miel de Casamance (2011), le sel du lac rose (2016), le pagne tissé Mandjack (2016) ou le madd de Casamance ou Saba senegalensis (2019). Aujourd’hui, il coordonne le projet d’enregistrement et de développement du madd de Casamance en indication géographique soutenu par la FAO, l’OMPI et la Facilité IG. Il a été membre du groupe de travail sur les indications géographiques chargé de préparer la mise en place du Comité national des indications géographiques au Sénégal (CNIG). Il est expert technique au sein du CNIG du Sénégal.